Szwagier
znów obdarował mnie owocami z nalewki. Tym razem były to śliwki.
I powstała moja Pijana śliwka, taka składowa kilku różnych
przepisów. Całkiem, całkiem ...
Składniki:
Biszkopt
ciemny:
4
jajka
120
gr cukru
100
gr mąki
20
gr kakao
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki octu
napar
z herbaty lub wódka do nasączenia
Krem
z białej czekolady:
250
g serka mascarpone
250
ml śmietany kremówki 36%
6
łyżek likieru z białej czekolady
200
g białej czekolady
Śliwki
w czekoladzie:
ok.
2 szklanek śliwek z nalewki (pokrojonych)
100
gr gorzkiej czekolady
100
gr mlecznej czekolady
1/2
szklanki mleka
Wykonanie:
Krem
z białej czekolady. Śmietanę kremówkę podgrzać,
czekoladę połamać i wrzucić do miski, w której będziemy robić
krem. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, chwilę zostawić po
czym wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Śmietanę
odstawić do lodówki żeby się dobrze wystudziła (czas studzenia
wykorzystać na przygotowanie biszkoptów). Po tym czasie do śmietany
dodać serek mascarpone, likier czekoladowy i ubijać do uzyskania
gęstego kremu.
Biszkopt
ciemny. 4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając
cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i
dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę
i kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i
wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze
wymieszać.
Masę
wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.
Śliwki
w czekoladzie. Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w
kąpieli wodnej. Śliwki mieszamy z czekoladą. Schłodzić w lodówce
do lekkiego zgęstnienia.
Ciemny
biszkopt dobrze nasączyć wódką. Na biszkopt wyłożyć krem z
białej czekolady. Na warstwę kremu wyłożyć śliwki w
czekoladzie. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
wygląda smakowicie, ale alkohol i śmietana 36% ani dla dzieci ani dla grubych babć ;)
OdpowiedzUsuń