Pijana śliwka w doborowym towarzystwie

Szwagier znów obdarował mnie owocami z nalewki. Tym razem były to śliwki. I powstała moja Pijana śliwka, taka składowa kilku różnych przepisów. Całkiem, całkiem ...



Składniki:

Biszkopt ciemny:
4 jajka
120 gr cukru
100 gr mąki
20 gr kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
napar z herbaty lub wódka do nasączenia

Krem z białej czekolady:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżek likieru z białej czekolady
200 g białej czekolady

Śliwki w czekoladzie:
ok. 2 szklanek śliwek z nalewki (pokrojonych)
100 gr gorzkiej czekolady
100 gr mlecznej czekolady
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Krem z białej czekolady. Śmietanę kremówkę podgrzać, czekoladę połamać i wrzucić do miski, w której będziemy robić krem. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, chwilę zostawić po czym wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Śmietanę odstawić do lodówki żeby się dobrze wystudziła (czas studzenia wykorzystać na przygotowanie biszkoptów). Po tym czasie do śmietany dodać serek mascarpone, likier czekoladowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Biszkopt ciemny. 4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.

Śliwki w czekoladzie. Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki mieszamy z czekoladą. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ciemny biszkopt dobrze nasączyć wódką. Na biszkopt wyłożyć krem z białej czekolady. Na warstwę kremu wyłożyć śliwki w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



Komentarze

  1. wygląda smakowicie, ale alkohol i śmietana 36% ani dla dzieci ani dla grubych babć ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz