Dwójka prosiła, prosiła i wyprosiła. Rolada bezowa z odrobiną nutelli, kremem śmietnowym z mascarpone i do tego maliny. Nic więcej nie trzeba :)
Składniki:
4 białka
230 gr cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
0,5 l śmietany kremówki
250 gr mascarpone
cukier puder do smaku
200 gr kremu czekoladowego (np. nutelli)
500 gr świeżych malin
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Do białek po łyżce dodawać cukier wymieszany z mąką i ocet. Masę wyłożyć na blachę (24x34 cm) wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia (zachować 1 cm odstęp od brzegów blachy bo beza rośnie). Ciasto piec w piekarniku 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopniach.
Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić parę minut do ostudzenia. Na wierzch bezy położyć papier do pieczenia, delikatnie przyłożyć blachę i szybko odwrócić do góry nogami. Z bezy delikatnie ściągnąć papier.
Krem z nutelli podgrzać w kąpieli wodnej, aż stanie się w miarę rzadki. Krem rozbryzgać po bezie (nie miałam absolutnie pomysłu czym zastąpić wyraz "rozbryzgać" :D).
Śmietanę ubijać razem z mascarpone do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Na bazę wyłożyć krem a następnie maliny. Roladę ostrożnie zawinąć. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Piękna i pyszna!!! Polecam! :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne! Zestawienie malin ze słodkim kremem = rewelacja!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Przepysznie wygląda i tak też smakuje. Ciasto lekkie i delikatne w smaku! ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!:) Lekkie, idealna słodycz!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Najlepsze ciasto z bezą jakie jadłam:)
OdpowiedzUsuńI tak ma smakować beza!
OdpowiedzUsuńRozbryzgać to dobre słowo, nie trzeba go niczym innym zastępować, ale jak ktoś się uprze bo mu dziwnie brzmi, to zawsze może napisać lub powiedzieć: zrosić (bezę zrosić kremem), rozprowadzić. Trochę mnie zastanawia czym to rozbryzgać, jaki masz patent? [Uwaga będzie niesmacznie]Bo chyba nie metodą gębową, jak na starych filmach bryzgało się materiał przed prasowaniem :D [koniec niesmacznego]
OdpowiedzUsuńNic niesmaczne, wszystko smaczne. Czekolada na łychę i trochę chlap i trochę bryzg.
Usuń