Po wczorajszej roladzie bezowej zostały mi żółtka więc od razu zabrałam się za kruche ciasteczka (inspiracja z Fabryki smaku).Ciasto zarobiłam wczoraj i poleżało sobie w lodówce. Dzisiaj pieczenie, przekładanie marmoladą i jakiś kleks z czekolady czy też lukru (małe łapki Trójeczki pomagały z wykrawaniem). Et voila!
Składniki:
500 gr mąki
250 gr masła
1 łyżka oleju
130 gr cukru pudru
5 żółtek
marmolada
krem czekoladowy
polewa czekoladowa
lukier
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i olej. Ciasto wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min. 1 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości i wykrawać dowolne kształty. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Mają być ślicznie złociste.
Wystudzone ciasteczka przełożyć marmoladą lub kremem czekoladowym i ozdobić wg uznania.
Smacznego!
Składniki:
500 gr mąki
250 gr masła
1 łyżka oleju
130 gr cukru pudru
5 żółtek
marmolada
krem czekoladowy
polewa czekoladowa
lukier
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i olej. Ciasto wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min. 1 godz. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości i wykrawać dowolne kształty. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Mają być ślicznie złociste.
Wystudzone ciasteczka przełożyć marmoladą lub kremem czekoladowym i ozdobić wg uznania.
Smacznego!
"m" zjadłaś w słowie "papierem": "Piec na blaszce wyłożonej papier do pieczenia"
OdpowiedzUsuńDzięki. Już poprawiłam :D
OdpowiedzUsuń