Rogaliki z karmelem (w foremkach)
Składniki:
Ciasto:
300 gr mąki
60 gr orzechów
60 gram cukru pudru
190 gr masła
1 żółtko
Polewa:
czekolada
masło
Krem:
kajmak
orzechy
Wykonanie:
Ciastka. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło pokrojone w
kostkę i mielone orzechy. Szybko posiekać nożem (lub użyć malaksera).
Dodać żółtko, zagnieść ciasto, uformować w płaski owal, zawinąć w folię spożywczą,
odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Foremki wypełniać ciastem. Piec ok 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Polewa. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Końcówki rogalików zanurzyć w czekoladzie. Ciastka odłożyć do zastygnięcia czekolady,
Krem. Kajmak i mielone orzechy mieszamy razem.
Rogaliki przekładamy kremem i zlepiamy po dwa.
Komentarze
Prześlij komentarz