Rogaliki z karmelem (w foremkach)

 Rogaliki z karmelem (w foremkach)

 

Składniki:
Ciasto:
300 gr mąki
60 gr orzechów
60 gram cukru pudru
190 gr masła
1 żółtko

Polewa:
czekolada
masło

Krem:
kajmak
orzechy

Wykonanie:
Ciastka. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i mielone orzechy. Szybko posiekać nożem (lub użyć malaksera). Dodać żółtko, zagnieść ciasto, uformować w płaski owal, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Foremki wypełniać ciastem. Piec ok 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

Polewa. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Końcówki rogalików zanurzyć w czekoladzie. Ciastka odłożyć do zastygnięcia czekolady,

Krem. Kajmak i mielone orzechy mieszamy razem. 
Rogaliki przekładamy kremem i zlepiamy po dwa.


Komentarze