Ciasteczka maślane (Linecke)
Składniki:
450 gr mąki
250 gr masła
120 gr cukru pudru
2 żółtka
sok i skórka z 1 cytryny
Składniki:
450 gr mąki
250 gr masła
120 gr cukru pudru
2 żółtka
sok i skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Do ciasta dodać żółtka, sok i skórkę z cytryny. Zarobić ciasto, uformować płaski owal, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce
wyłożonej papierem. Piec ok 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Należy
pilnować żeby ciasto się zbytnio nie ogrzało. Wałkować porcjami, resztę
ciasta trzymać w lodówce. W oczekiwaniu na wolny piekarnik, blaszkę z
przygotowanymi ciastkami włożyć do lodówki.
Ciastka przekładać dżemem lub marmoladą. Dekorować lukrem, polewą, bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz