Ciasteczka maslane (Linecke)

Ciasteczka maślane (Linecke)

Składniki:
450 gr mąki
250 gr masła
120 gr cukru pudru
2 żółtka
sok i skórka z 1 cytryny

Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Do ciasta dodać żółtka, sok i skórkę z cytryny. Zarobić ciasto, uformować płaski owal, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec ok 15 min. w temperaturze 180 stopni.

Należy pilnować żeby ciasto się zbytnio nie ogrzało. Wałkować porcjami, resztę ciasta trzymać w lodówce. W oczekiwaniu na wolny piekarnik, blaszkę z przygotowanymi ciastkami włożyć do lodówki.

Ciastka przekładać dżemem lub marmoladą. Dekorować lukrem, polewą, bakaliami.

Komentarze