Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową

Pyszna kompozycja smaków. Krem budyniowy z tego przepisu jest rewelacyjny i na pewno zostanie jeszcze nieraz wykorzystany. 



Składniki:
Beza:
6 białek
3/4 szklanki cukru pudru
150g wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku

Krem budyniowy:
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka miękkiego masła 

1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
około 100-120g biszkoptów

alkohol do namaczania biszkoptów


Polewa:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Beza: Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mak, wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić co całkowitego ostygnięcia.
Krem budyniowy: Żółtka z cukrem ubić na białą pianę (mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6minut). Dodać obie mąki, mleko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (powstanie gęsty budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać po łyżce budyniu, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Na końcu dodać ekstrakt, wymieszać.
Polewa: Do rondelka przełożyć margarynę, dodać kakao, cukier, wodę i zagotować. Wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie, szybko wymieszać, znów zagotować. Polewę zdjąć z ognia i odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia.
Krem wyłożyć równomiernie na upieczonej bezie. Na wierzchu poukładać biszkopty namaczane w alkoholu. Gotową polewę wylać na wierzch biszkoptów. Ciasto odstawić na parę godzin, aż polewa całkowicie ostygnie i bardziej zgęstnieje.
Smacznego.


Komentarze