Kostka kokosowa

Mała modyfikacja "Kostki z białą czekoladą". Resztki likieru kokosowego zdecydowanie się przydały. Ciasto jest lekkie i przepyszne.






Składniki:

Biszkopt ciemny:

4 jajka
120 gr cukru
100 gr mąki
20 gr kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
napar z herbaty lub wódka do nasączenia

Biszkopt jasny:

3 jajka
90 gr cukru
90 gr mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
napar z herbaty lub wódka do nasączenia

Krem z białej czekolady:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżek likieru kokosowego
200 g białej czekolady
100 gr wiórków kokosowych

Dodatkowo:

0,5 l śmietany kremówki
cukier puder do smaku
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Krem z białej czekolady. Śmietanę kremówkę podgrzać, czekoladę połamać i wrzucić do miski, w której będziemy robić krem. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, chwilę zostawić po czym wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Śmietanę odstawić do lodówki żeby się dobrze wystudziła (czas studzenia wykorzystać na przygotowanie biszkoptów). Po tym czasie do śmietany dodać serek mascarpone, likier kokosowy i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Do kremu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Biszkopt ciemny. 4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.

Biszkopt jasny. 3 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę przesiać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.

I teraz składamy nasze ciacho. Najpierw biszkopt ciemny dobrze nasączyć wódką. Na biszkopt wyłożyć krem z czekolady. Na warstwę kremu nakładamy jasny biszkopt i znów nasączamy go wódką. I ostatnia warstwa - ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem włożyć na jasny biszkopt i posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!




Komentarze