Ciasto genueńskie

Czekoladowa symfonia smaków. Trudny biszkopt ale globalnie ciasto warte grzechu.


Składniki:

Biszkopt:

  • 60 g  masła
  • 4 jajka 
  • 115 g cukru
  • 115 g mąki
  • 60 g kakao
Mus czekoladowy:
  • 150 g cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek) + 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g  masła
  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • Dodatkowo:
  • 50 g czekolady do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę 25x35 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać (Uwaga: jeśli masa nie jest puszysta biszkopt może być twardy i zbity. Trzeba będzie ponownie go upiec). Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut (sprawdzić patyczkiem środek ciasta, po wyjęciu powinien on być suchy). Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć papier. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej biszkopt.

Mus: Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Czekoladę przeznaczoną do dekoracji roztopić i dać się ponieść fantazji w dekorowaniu :D.


Smacznego!

Komentarze