Ciasto Ferrero Rocher z nutellą bez pieczenia

Idealne połączenie kruchego spodu i delikatnego kremu. Wszystko jest dokładanie takie jakie powinno być.





Składniki:

Kruchy spód:
220g herbatników (u  mnie była mieszanka herbatników, rurek z czekoladą i markizów)
120g masła - roztopionego i przestudzonego
1 łyżka kakao

Krem:
6 czekoladek ferrero rocher
300g nutelli
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
17g żelatyny
100ml zimnej wody
250ml mleka

Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%
30g miękkiego masła

Dodatkowo:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czekoladki ferrero rocher do ozdoby



Wykonanie:
Kruchy spód: Herbatniki zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę herbatnikową przesypać do formy o wymiarach 25cmx35cm wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki.

Krem: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Czekoladki pokroić na kawałeczki. Nutellę podgrzać, aby była bardziej płynna i zalać ją ciepłym mlekiem, mieszać, aż się krem rozpuści. Jeśli nutella by się ścięła i nie chciała rozpuszczać, to całą masę (czyli mleko z nutellą) podgrzać przez chwilę w mikrofalówce, wyjąć i mieszać do rozpuszczenia nutelli (jeśli zostaną małe kawałeczki nutelli to nic nie szkodzi). Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić. Żelatynę rozpuścić i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać.  Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, wymieszać. Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać. Tak rozmieszane mleko wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem. Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Stuknąć delikatnie blaszką o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Polewa czekoladowa: Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Gotową polewę wylać na schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego  z metalową końcówką. Ciasto udekorować rozetkami i pralinkami.

Smacznego!




Komentarze