Tort bezowy z jabłkami, orzechami i karmelem

Gdy w lodówce zalegają białka ....





Składniki:

Beza:

6 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sos karmelowy:
125 g cukru
2 łyżki wody
75 ml śmietany kremówki 30%
25 g masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Nadzienie jabłkowe:
2 jabłka 
1 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
Posypka orzechowa:
80 g orzechów włoskich
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 
250 g mascarpone
cukier puder do smaku

Wykonanie:
Beza. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nich 2 okręgi o średnicy 21 cm.
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. 
Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Do piekarnika włożyć obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec przez około 1 godzinę i 45 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Sos karmelowy. Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru. Lekko podgrzewać dalej, około 2 minut, do uzyskania koloru bursztynowego (uwaga: nie można pozwolić, by cukier się przypalił, powstały karmel będzie ciemny i gorzki!)
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać (uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym, mieszanina reaguje dość wybuchowo). Dodać wanilię i sól i wymieszać. Powstały sos wystudzić.
Nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na grube plasterki. 
Na patelnię wrzucić kawałki jabłek, cynamon, sok z cytryny. Pogotować chwilę, częściowo pod przykryciem, na średniej mocy palnika, mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale się nie rozpadną (wbity w plasterek jabłka widelec powinien wchodzić w jabłko bez oporu). Zdjąć z palnika, całkowicie wystudzić.
Posypka orzechowa. Orzechy grubo pokroić. Lekko uprażyć na patelni. Do orzechów dodać łyżkę sosu karmelowego i dokładnie przemieszać. Wystudzić.
Krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera i ubić.

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Na niego wyłożyć połowę ubitej śmietany, następnie połowę jabłek, połowę orzechów i odrobinę sosu karmelowego. Przykryć drugim blatem bezowym, na niego wyłożyć resztę bitej śmietany, resztę jabłek, orzechów i polać sosem karmelowym. Schłodzić przez 30 - 60 minut i podawać.

Smacznego.


Komentarze