Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

Zachęcam Was do przygotowania tych babeczek. Czekoladowo-korzenne cudeńka idealnie wprowadzają w świąteczny nastrój. Kolejny pyszny wypiek ze strony Moje Wypieki.


Składniki na 12 babeczek:
2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
pół szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych


Polewa z mlecznej czekolady:
100 g mlecznej czekolady
50 g śmietany kremówki
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Babeczki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Polewa czekoladowa. Śmietankę podgrzać z miodem. Do ciepłej śmietany dodać drobno pokrojoną czekoladę, odstawić na chwilę i wymieszać.

Polewę rozprowadzamy na babeczkach i dowolnie je dekorujemy.

Smacznego!



Komentarze