Wypiek, bez którego
zdaniem moich dzieci nie ma świąt, czyli orzeszki przekładane
kajmakiem. Ciasteczka już na drugi dzień po przygotowaniu
rozpływają się w ustach, więc śmiało, zdążycie z
przygotowaniem ich na tegoroczne święta ;).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUNiCNs8EktbPukgOl4ocs_enyFdvaa-19TLs077Duq3X8hD6DJbmVU2lBAmI0SqG5BJ7lnsUDvs4tT7xZqcvNYNui4MGRboL5mT0Qrksp5iF4cu180iQ-g4Hoyb7dwJoat35-aK95WSg/s640/IMG_20151222_110733872.jpg)
300 gr mąki
100 gr zmielonych
orzechów
100 gr cukru pudru
200 gr zimnego masła
1 żółtko
Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
Wykonanie:
Mąkę, orzechy, cukier i
masło umieścić w malakserze i zmiksować na piasek. Dodać żółtko,
chwilę miksować. Masę wyłożyć na blat i zagnieść w kulę,
włożyć ją do woreczka i na ok. godzinę do lodówki. Po tym
czasie można rozpocząć wykładanie foremek na orzeszki ciastem,
pamiętając o zrobieniu wgłębienia w środku (musi być miejsce na
kajmak, duużo kajmaku). Ja mam foremki metalowe i dodatkowo kupiłam
formę silikonowa na malutkie orzeszki. Foremki ułożyć na blasze.
Piec ok. 15 min. w 170 stopniach do złotego koloru. Po upieczeniu
lekko przestudzić i wyciągnąć ciastka z foremek. W przygotowane
wgłębienie szprycą nałożyć kajmak, na masę nałożyć drugą
połówkę orzeszka i gotowe :).
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz