Orzeszki

Wypiek, bez którego zdaniem moich dzieci nie ma świąt, czyli orzeszki przekładane kajmakiem. Ciasteczka już na drugi dzień po przygotowaniu rozpływają się w ustach, więc śmiało, zdążycie z przygotowaniem ich na tegoroczne święta ;).




Składniki:
300 gr mąki
100 gr zmielonych orzechów
100 gr cukru pudru
200 gr zimnego masła
1 żółtko

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku

Wykonanie:

Mąkę, orzechy, cukier i masło umieścić w malakserze i zmiksować na piasek. Dodać żółtko, chwilę miksować. Masę wyłożyć na blat i zagnieść w kulę, włożyć ją do woreczka i na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie można rozpocząć wykładanie foremek na orzeszki ciastem, pamiętając o zrobieniu wgłębienia w środku (musi być miejsce na kajmak, duużo kajmaku). Ja mam foremki metalowe i dodatkowo kupiłam formę silikonowa na malutkie orzeszki. Foremki ułożyć na blasze. Piec ok. 15 min. w 170 stopniach do złotego koloru. Po upieczeniu lekko przestudzić i wyciągnąć ciastka z foremek. W przygotowane wgłębienie szprycą nałożyć kajmak, na masę nałożyć drugą połówkę orzeszka i gotowe :).

Smacznego!

Komentarze