Ciasteczka maślane

Teraz czas na maślane cuda. Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ciastka wychodzą cudnie kruche. Można je przełożyć marmoladą, konfiturą, krem kawowym czy co wam tam jeszcze przyjdzie na myśl. Również jeżeli chodzi o ozdobienie popuśćcie wodze fantazji.





Składniki:
300 gr mąki
100 gr cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 gr zimnego masła
1 żółtko


Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
polewa czekoladowa
lukier

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w malakserze i zmiksować na piasek. Dodać żółtko, chwilę miksować. Masę wyłożyć na blat i zagnieść w kulę, włożyć ją do woreczka i na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie czas na wałkowanie. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm – nie zapominając oczywiści o podsypywaniu mąką – wycinać dowolne kształty i układać je na wyłożonej papierem blaszce. Piec ok. 10 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić. Ciastka przekładać dowolną masą i ozdabiać polewami, lukrem, różnymi posypkami, orzeszkami, itd. itd.....

Smacznego!

Komentarze