Teraz czas na maślane
cuda. Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ciastka wychodzą
cudnie kruche. Można je przełożyć marmoladą, konfiturą, krem
kawowym czy co wam tam jeszcze przyjdzie na myśl. Również jeżeli
chodzi o ozdobienie popuśćcie wodze fantazji.
Składniki:
300 gr mąki
100 gr cukru pudru
1 opakowanie cukru
waniliowego
200 gr zimnego masła
1 żółtko
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
polewa czekoladowa
lukier
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier
waniliowy i masło umieścić w malakserze i zmiksować na piasek.
Dodać żółtko, chwilę miksować. Masę wyłożyć na blat i
zagnieść w kulę, włożyć ją do woreczka i na ok. godzinę do
lodówki. Po tym czasie czas na wałkowanie. Ciasto wałkować na
grubość ok. 3 mm – nie zapominając oczywiści o podsypywaniu
mąką – wycinać dowolne kształty i układać je na wyłożonej
papierem blaszce. Piec ok. 10 min w 180 stopniach. Po upieczeniu
wystudzić. Ciastka przekładać dowolną masą i ozdabiać polewami,
lukrem, różnymi posypkami, orzeszkami, itd. itd.....
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz