Szarlotka


To jest nasza ulubiona szarlotka wyszperana na stronie Mniamniam. Często w ramach rozpusty urozmaicona jeszcze lodami waniliowymi, polewą czekoladową i kleksem bitej śmietany. Dzisiaj wersja podstawowa :D. 


Składniki:

Kruche ciasto:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła (kostka tutaj - 250g)
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie:
1-1 1/2 kg jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Kruche ciasto. Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do malaksera. Masło pokroić na male kawałki, dodać do mąki i posiekać, dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folie i schłodzić co najmniej godzinę.

Nadzienie:
Pokrajane jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułka, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta. 
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. 
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Ponieważ mam swoje jabłka często piekę różne ciasta z jabłkami. Taka szarlotka to jedno z pewnych ciast a jeszcze przy tym naprawdę pyszna. Polecam - mało kalorii i smaczniutka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz