Kruche kakaowe ciasteczka przekładane kremem czekoladowym

Już mnie dopada lekka świąteczna szajba. W tym czasie królują u nas ciasteczka. Różne. Dużo. Teraz przerabiam temat ciasteczek kakaowych. Przepis na ciasteczka podejrzany na stronie Moje Wypieki.



Składniki:

Ciasteczka:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4  - 1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
krem czekoladowy typu Nutella
polewa z mlecznej czekolady
posypka czekoladowa

Wykonanie:
Ciasteczka. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie się wydawało suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić). Foremką wycinać wybrane kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Wystudzone ciasteczka przekładać kremem czekoladowym, posmarować polewą i posypać posypką czekoladową.
Smacznego!


Komentarze