Bezowe ciasteczka z kremem

Jak moja Jedynka widziała, że robię małe bezy od razu wiedziała, że nie wyjdą. Aż trafiłam na przepis jak zrobić bezę szwajcarską i udało się! W końcu mam ładne, białe bezy, w tym przepisie z dodatkiem orzechów, kremu i czekolady. Bajka!




Składniki:
Bezy:
2 białka
1500 gr cukru pudru
75 gr orzechów mielonych
1 łyżka pokruszonych biszkoptów

Krem:
¼ l mleka
4 łyżki mąki
250 gr masła, 
100 gr cukru pudru
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
Polewa z mlecznej czekolady

Wykonanie.

Bezy.Białka należy ubić w kąpieli wodnej. W rondelku, większym od miski, zagotuj wodę. Do miski wlej białka i umieść miskę w rondlu tak, aby boki miski nie dotykały ścianek rondla, jedynie dno ma moczyć się w wodzie. Ubijaj białka stopniowo, porcjami dodając cukier. Po ok 2 min sprawdź temperaturę białek. Ubijaj białka z cukrem do chwili gdy osiągną temperaturę 55 stopni. Po odpowiednim nagrzaniu wyciągnij miskę z kąpieli i ubijaj do uzyskania zwartej konsystencji - ok. 5 min. Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy w dowolnym kształcie bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min.

Krem. Z 2 łyżek masła, mąki i  mleka zrobić zasmażkę, wystudzić. Resztę masła i cukier utrzeć, dodać kakao i połączyć z zasmażką.

Na wystudzone ciastka nałożyć krem, schłodzić w lodówce. Schłodzone ciastka ozdobić polewą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Tych ciasteczek też kosztowałam i z ręką na sercu mogę rzec, że to "niebo w gębie" :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz