Krówka

Tak łaziło sobie za mną to ciacho i w końcu jest. Przepis na ciasto znalazłam na stronie Domowe Wypieki ale w związku z małym leniem zamiast masy budyniowej zrobiłam masę śmietanową. Ciasto wyszło przepyszne i oczywiście znikło w zastraszającym tempie.



Składniki:

Ciasto miodowe:
500 gr mąki pszennej
250 gr margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
3 śmietan-fixy
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
300g orzechów włoskich

Wykonanie:
Ciasto miodowe. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 cm x 24 cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
Masa śmietanowa. Śmietanę kremówkę ubić dodając śmietany-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Orzechy włoskie posiekać. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów. Przechowywać w lodówce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.


Komentarze