Tak
łaziło sobie za mną to ciacho i w końcu jest. Przepis na ciasto
znalazłam na stronie Domowe Wypieki ale w związku z małym leniem
zamiast masy budyniowej zrobiłam masę śmietanową. Ciasto wyszło
przepyszne i oczywiście znikło w zastraszającym tempie.
Składniki:
Ciasto miodowe:
500
gr mąki pszennej
250
gr margaryny
1/2
szklanki cukru
2
jajka
2
płaskie łyżeczki sody
2
łyżki płynnego miodu
2
łyżki wody
Masa
śmietanowa:
500
ml śmietany kremówki
3
śmietan-fixy
cukier
puder do smaku
Dodatkowo:
1
puszka masy krówkowej
300g
orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto
miodowe.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i
upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 cm x 24 cm).
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20
min. w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu placki pozostawić do
ostygnięcia.
Masa
śmietanowa.
Śmietanę kremówkę ubić dodając śmietany-fixy wymieszane z
cukrem pudrem.
Orzechy włoskie posiekać. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów. Przechowywać w lodówce. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz