Ciasto kisielowe z kiwi

Zaciekawiły mnie ciasta w zdecydowanych kolorach. Poszukałam i u Ostrej na Słodko znalazłam zielone cudo. Ciacho zdecydowanie podbiło serce mojej Trójeczki, która ciągle kursowała do lodówki po „to zielone” :).






Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
150 gr cukru
1 cukier waniliowy
150 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

Masa:

100 gr masła
2 op kisielu cytrynowego
1 op galaretki agrestowej

Pianka:

100 gr śmietany 36%
2 op galaretki agrestowej

Dodatkowo:

8 szt kiwi

Wykonanie:

Biszkopt. 5 białek ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę przesiać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Masa. Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę agrestową, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.

Pianka. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy gęstniejące galaretki i mieszamy.

Na biszkopt wylewamy gęstniejącą masę, na której układamy pokrojone w plastry kiwi. Ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na biszkopt wykładamy masę piankową, którą dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Smacznego!


Komentarze