Zaciekawiły
mnie ciasta w zdecydowanych kolorach. Poszukałam i u Ostrej na
Słodko znalazłam zielone cudo. Ciacho zdecydowanie podbiło serce
mojej Trójeczki, która ciągle kursowała do lodówki po „to
zielone” :).
Składniki:
Biszkopt:
5
jajek
150 gr
cukru
1
cukier waniliowy
150 gr
mąki
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki octu
Masa:
100
gr masła
2
op kisielu cytrynowego
1
op galaretki agrestowej
Pianka:
100
gr śmietany 36%
2
op galaretki agrestowej
Dodatkowo:
8
szt kiwi
Wykonanie:
Biszkopt.
5 białek ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek
dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych
białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę
przesiać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie.
Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę
wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach. Biszkopt
wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Masa.
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącej masy wsypujemy
galaretkę agrestową, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Pianka.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.
Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej
śmietany dodajemy gęstniejące galaretki i mieszamy.
Na biszkopt wylewamy gęstniejącą masę, na której układamy
pokrojone w plastry kiwi. Ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na
biszkopt wykładamy masę piankową, którą dekorujemy plasterkami
kiwi. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz