Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami

Jakiś czas temu odkryłam, że uwielbiam wszelkie ciasta bezowe i jak tylko wpadną mi w ręce niewykorzystane białka od razu robię z nich użytek. Tym razem padło na tort bezowy z pysznym kremem z mascarpone, z malinami i truskawkami. Zdjęcie zrobiłam niestety już po przejściu mojej szarańczy ;)




Składniki:

Beza:
7 białek
350 g cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Krem:
500 g serka mascarpone
3 żółtka
30 g cukru 
45 g cukru waniliowego
300 g truskawek, malin

Wykonanie:

Beza. Białka w temperaturze pokojowej ubijać mikserem do uzyskania sztywnej piany, następnie zacząć dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubijamy białka z cukrem do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, aż do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. Ubitą pianę wykładamy delikatnie na okręgi. Pieczemy blaty w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez ok 30 min a następnie zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy je jeszcze przez ok 2 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupka na zewnątrz a w środku wilgotna.

Krem. Ubijamy żółtka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała, a następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez kilka minut.

Pierwszy blat bezowy układamy do góry nogami, aby łatwiej nam było rozsmarowywać krem po równej powierzchni. Wykładamy krem na bezę i wciskamy w niego owoce a następnie przykrywamy go drugim blatem bezowym. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!






Komentarze