Ciasto stracciatella z malinami

Ciasto prezentujące się i smakujące rewelacyjnie. Maliny z czekoladą zawsze się sprawdzają :D. Kolejne cudo ze strony Moje Wypieki.




Składniki:

Ciasto czekoladowe:

5 jajek
250 gr jasnego brązowego cukru
75 gr gorzkiej czekolady
150 gr masła
50 gr kakao
60 ml mocnej kawy
100 gr kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
200 gr mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
250 gr serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3 łyżki cukru pudru
50 gr czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
ok. 700 gr malin
Dodatkowo:
1 szklanka mocnej herbaty
50 gr czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:

Ciasto. W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa śmietanowa. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.

Jeden z przekrojonych blatów nasączyć mocną herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Komentarze