Ciasto
prezentujące się i smakujące rewelacyjnie. Maliny z czekoladą
zawsze się sprawdzają :D. Kolejne cudo ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
Ciasto
czekoladowe:
5
jajek
250 gr
jasnego brązowego cukru
75 gr
gorzkiej czekolady
150 gr
masła
50 gr
kakao
60 ml
mocnej kawy
100 gr
kwaśnej śmietany
3
łyżki mleka
200 gr
mąki pszennej
pół
łyżeczki sody oczyszczonej
pół
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
śmietanowa:
600 ml
śmietany kremówki, schłodzonej
250 gr
serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3
łyżki cukru pudru
50 gr
czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
ok.
700 gr malin
Dodatkowo:
1
szklanka mocnej herbaty
50 gr
czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
Ciasto.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną
czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do
czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W
miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było
grudek. Odstawić.
Mąkę
przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
W
misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i
żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 -
10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę
roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować.
Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do
połączenia się składników.
Formę
o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w
temperaturze 160 stopni przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa
śmietanowa.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder.
Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie
wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Jeden
z przekrojonych blatów nasączyć mocną herbatą (np. pół
szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim,
jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją
kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy
blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu
śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz