Wariacja na temat musu malinowego. Ciemny biszkopt, spora warstwa musu i galaretka - przepyszna kombinacja.
Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
90 gr cukru
75 gr mąki
15 gr kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Mus malinowy:
600 gr malin
1 szklanka cukru
500 ml śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
Poncz:
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Wykonanie:
Biszkopt ciemny. 3 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.
Mus malinowy. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę. Maliny z cukrem umieścić w garnku. Gotować na małym ogniu od momentu zagotowania ok. 5 min. Po tym czasie przetrzeć przez gęste sito i odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mus wymieszać z kilkoma łyżkami ubitej śmietany, po czym dodać go do pozostałej śmietany i dobrze wymieszać. Do musu dodać gęstniejące galaretki i całość wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu aż masa zacznie tężeć.
Poncz. Wszystkie składniki ponczu dobrze wymieszać.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 700 ml.
Wystudzony biszkopt ułożyć w tortownicy i dobrze nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć mus malinowy. Na ciasto wylać gęstniejące galaretki. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz