Sernik z kajmakiem

W lodówce zalegał mi ser, w szafce puszka kajmaku więc trzeba było to połączyć. Zestawienie kruchego ciasta, sera z kajmakiem i kajmakowej polewy urzeka słodyczą. Mniam.





Składniki:

Ciasto kruche:

1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko 
60 gr masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

500 gr twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
200 gr śmietany kremówki
1 budyń waniliowy
370 gr masy kajmakowej 

Polewa:

200 gr masy kajmakowej
orzechy włoskie

Wykonanie:

Ciasto kruche. Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy zmiksować w malakserze. Dodać jajko i miód, Krótko zmiksować a następnie zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 0,5 godz. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 23x28 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formu, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Masa serowa. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy dodając po jednym jajku. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy, budyń i na końcu masę kajmakową. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 150 stopniach przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy zostawiając w nim sernik na około 30 min. 
Wystudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzechami.

Smacznego!


Komentarze