Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Ciasto, które jak zdążyłam zauważyć, zawojowało internet. Trzeba przyznać, że jest pyszne, zarówno z mrożonymi jak i świeżymi malinami. Idealne ...





Składniki:

Ciasto kruche:

2,5 szklanki mąki pszennej 
250 gr masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek


Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
2 opakowania budyniu waniliowego 
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

600 gr malin
cukier puder

Wykonanie:

Ciasto kruche. Mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier puder zmiksować w malakserze. Do ciasta dodać żółtka i jeszcze chwilę zmiksować. Ciasto zagnieść w kulę, podzielić na dwie części (60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę o wymiarach 28x36 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i piec przez około 20 min do uzyskania złotego koloru. Ostudzić.

Budyniowa pianka. Białka ubić na sztywną pianę, do piany dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy, masę dobrze wymieszać. Do masy cienkim strumieniem wlewać olej, wymieszać do połączenia się składników. 

Na podpieczone ciasto wlać masę budyniową. Na masę wyłożyć maliny i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30 - 40 min w temperaturze 190 stopni. Przestudzone ciasto szczodrze potraktować cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze