Ciasto, które jak zdążyłam zauważyć, zawojowało internet. Trzeba przyznać, że jest pyszne, zarówno z mrożonymi jak i świeżymi malinami. Idealne ...
Składniki:
Ciasto kruche:
250 gr masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
600 gr malin
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto kruche. Mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier puder zmiksować w malakserze. Do ciasta dodać żółtka i jeszcze chwilę zmiksować. Ciasto zagnieść w kulę, podzielić na dwie części (60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę o wymiarach 28x36 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i piec przez około 20 min do uzyskania złotego koloru. Ostudzić.
Budyniowa pianka. Białka ubić na sztywną pianę, do piany dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy, masę dobrze wymieszać. Do masy cienkim strumieniem wlewać olej, wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczone ciasto wlać masę budyniową. Na masę wyłożyć maliny i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30 - 40 min w temperaturze 190 stopni. Przestudzone ciasto szczodrze potraktować cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz