I wykorzystałam krem z białej czekolady. Dwie warstwy biszkoptu przełożone jasnym kremem z dodatkiem chrupiących bez, na to bita śmietana i gorzka czekolada. Wszystko co nieco podrasowane alkoholem. Nam zasmakowało ;)
Składniki:
Biszkopt
ciemny:
4 jajka
120 gr
cukru
100 gr mąki
20 gr kakao
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki octu
napar z
herbaty lub wódka do nasączenia
Biszkopt
jasny:
4 jajka
120 gr
cukru
120 gr mąki
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki octu
napar z
herbaty lub wódka do nasączenia
Krem
z białej czekolady:
250 g serka
mascarpone
250 ml
śmietany kremówki 36%
6 łyżek
likieru z białej czekolady
200 g
białej czekolady
kilka
pokruszonych bez
Dodatkowo:
0,5 l
śmietany kremówki
cukier
puder do smaku
100 gr
gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Krem
z białej czekolady. Śmietanę kremówkę podgrzać,
czekoladę połamać i wrzucić do miski, w której będziemy robić
krem. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, chwilę zostawić po
czym wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Śmietanę
odstawić do lodówki żeby się dobrze wystudziła (czas studzenia
wykorzystać na przygotowanie biszkoptów). Po tym czasie do śmietany
dodać serek mascarpone, likier czekoladowy i ubijać do uzyskania
gęstego kremu.
Biszkopt
ciemny. 4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając
cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i
dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę i
kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i
wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze
wymieszać.
Masę wylać
na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę
(28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.
Biszkopt
jasny. 5 białek ubić na sztywno stopniowo dodając
cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i
dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę
przesiać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie.
Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać
na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę
(28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.
I teraz
składamy nasze ciacho. Najpierw biszkopt ciemny dobrze nasączyć
wódką. Na biszkopt wyłożyć krem z czekolady, na który pokruszyć
bezy. Na warstwę kremu nakładamy jasny biszkopt i znów nasączamy
go wódką. I ostatnia warstwa - ubitą na sztywno śmietanę
kremówkę z cukrem pudrem włożyć na jasny biszkopt i posypać
pokrojoną czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz