Czarna babka

Ten wypiek był moim pierwszym w życiu :). Miałam 12 może 13 lat i baardzo chciałam coś sama upiec Mam wrażenie, że to było całkiem niedawno, ale patrząc na gabaryty mojej Jedynki, to chyba trochę czasu minęło :D.




Składniki:

125 gr margaryny
1 szklanka cukru
1/4 szklanka wody
1i 1/2 łyżki kakao
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Wykonanie:

Margarynę, cukier wodę i kakao umieścić w garnku i zagotować. Po kilku minutach zdjąć z ognia, odlać 1/4 szklanki na polewę, resztę wystudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonej masy dodawać na przemian żółtka i mąkę ciągle mieszając, następnie delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki na babkę (długość ok. 30 cm). Piec w 180 stopniach około 40 min. Upieczone ciasto wystudzić, wyciągnąć z formy i posmarować odłożoną polewą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Super ciasto. Myślę , że będzie często gościć w moim domu. Może poleżeć dłużej, można zamrozić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz