Tak pachnie jesień. Jabłka, orzechy i trochę cynamonu. Jak tylko dojrzeją jabłka w ogrodzie od razu biorę się za pieczenie. Ten przepis dostałam od siostry (J.A.).
Składniki:
5 jajek
2 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
około 1 kg jabłek
1,5 szklanki pokrojonych orzechów
200 gr cukru
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao i sodą. Masa zrobi się bardzo gęsta. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę (36x36 cm). Piec około 30 min. w 180 stopniach.
Teraz czas na karmel. Do garnka dajemy wszystkie składniki karmelu: orzechy, cukier, margarynę i mleko. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę rozprowadzamy po cieście.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz