Ciasto, można by rzec, pełne mocy :D. Należy pamiętać o namoczeniu śliwek na 24 godziny. Ten przepis dostałam od siostry (J.A.).
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120 gr cukru
120 gr mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
napar z herbaty lub wódka do nasączenia
Masa:
1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
wódka do namoczenia śliwek
(ok. 1/2 szklanki)
250 gr masła
200 gr nutelli
250 gr masła
200 gr nutelli
Dodatkowo:1/2 litra śmietany 30%
cukier pudru
2 opakowania śmietan-fix
1 czekolada
Wykonanie:
Biszkopt. 4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.
Masa. Śliwki pokroić na nieduże kawałki, przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić
słoik i zostawić na 24 godziny.
Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać nutellę. Do masy dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru (ilość do smaku) i śmietan-fixu. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Na bitą śmietanę zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przepyszne. Polecam na różne uroczystości oraz na deser po niedzielnym obiedzie.
OdpowiedzUsuńBasia