Ciasto cytrynowe

Przepis w naszej rodzinie jest już kilkanaście lat. Ciasto szybkie do przygotowania i chwytające za kubki smakowe :).






Składniki:



5 jajek
150 gr cukru
1 cukier waniliowy
150 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

0,5 kostki margaryny

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok i skórka z 2 cytryn
2 jajka
0,5 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

sok z cytryny


5 białek ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę przesiać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Margarynę, wodę, cukier, sok i skórkę z cytryn zagotować. Do gotującej się masy wlać wymieszane jajka z wodą i mąką. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na przekrojony biszkopt i szybko przykryć go drugą połową ciasta.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Lukrem posmarować wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!

Komentarze