Bananowiec

Przepis na ciasto dostałam od przyjaciółki (B.J.). Szybko wskoczyło do TOP10 moich dzieciaków. Biszkopt czekoladowy, masa z czekoladą, banany i bita śmietana... Czegóż chcieć więcej :)



Składniki:

4 jajka
120 gr cukru
100 gr mąki
20 gr kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
napar z herbaty lub wódka do nasączenia

3 czekolady mleczne
4 jajka
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy

4-5 bananów

1/2 l śmietany kremówki (30%)
2 usztywniacze śmietan fix
cukier waniliowy
cukier puder do smaku
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

4 białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i dodać do ubitych białek. Masę ubijać kilka minut.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. 1/3 mąki dodać do masy jajecznej i wymieszać ręcznie. Po chwili dodać resztę mąki i dobrze wymieszać.
Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę (28x36 cm). Piec ok 25 -30 min w 180 stopniach.

Czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka sparzyć. Margarynę utrzeć z cukrem, do masy dodać 4 żółtka i dalej ucierać do połączenia się składników. Do masy dodać wystudzoną czekoladę i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Masę wyłożyć na wystudzony i nasączony biszkopt. Na masie ułożyć pokrojone banany.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i usztywniaczami. Wyłożyć na ciasto i posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Komentarze

  1. Moje ulubione zimowe ciasto, m.in. dlatego że nie jest bardzo słodkie i można zjeść kilka kawałków do jednej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz